Jeg hadde ingen anelse om hvor mye Google Maps sporet meg før jeg fant disse innstillingene
Blant alle navigasjonsapper står Google Maps helt på toppen. Med sitt kjente grensesnitt og brukervennlighet er Google Maps så populær at den finnes på nesten alle telefoner. Imidlertid er Google beryktet for å spore alle slags personlige opplysninger om brukerne. Nylig, da jeg tittet nærmere på appen, oppdaget jeg at den gjorde mye mer enn bare å få meg fra punkt A til B. Google Maps sporet oppholdsstedene mine med minutternes oppdateringer. Den visste nøyaktig hvor jeg var i går og husket til og med mine gamle daglige pendleruter.
Selv om dette kanskje ikke ser ut som mye, betydde det også å holde styr på de raske stoppene jeg gjorde for å kjøpe dagligvarer på vei hjem. Da jeg innså at en enkelt app vet så mye om meg og har en oversikt over bevegelsene mine, bestemte jeg meg for å ta personvernet i egne hender og justerte noen innstillinger for å stoppe Google fra å spore meg.
Stopp den konstante loggingen
Tidslinjen er som en skrapebok over alle steder du har vært
En av de mest avslørende funksjonene i Google Maps er Tidslinjen. Den sporer posisjonen din gjennom dagen for å vise deg en historikk over steder du har vært. Du kan bruke den til å gjenoppleve stedene du besøkte på din siste ferie. Men dette betyr også at telefonen din kontinuerlig sender posisjonen din til Googles servere.
Her er hvordan du deaktiverer Google Maps-tidslinjen:
- Åpne Google Maps-appen og trykk på din profilbilde.
- Velg Innstillinger.
- Trykk på Plassering og personvern.
- Under Tidslinje-seksjonen, velg Tidslinje-alternativet. Velg kontoen din. Dette vil ta deg til Aktivitetskontroll-siden for Google-kontoen din.
- Rull ned og under Tidslinje, trykk på Slå av og slett aktivitet-knappen.
- I meldingen som vises, bla ned og trykk på Neste.
- Til slutt, trykk på Slett.
Dette sikrer at Google Maps ikke holder oversikt over alle stedene du har besøkt tidligere.
Hold søkene dine private
Du trenger ikke å avsløre hva du leter etter
Selv om du slår av tidslinjen, noterer Google Maps hvert sted du har søkt etter. Når jeg går gjennom aktiviteten min, kunne jeg se alle mine søk etter restauranter, dagligvarebutikker og til og med tilfeldige butikker de siste månedene. Disse dataene er knyttet til Google-kontoen din under Web- og appaktivitet.
Du kan deaktivere søkehistorikken ved å følge trinnene nedenfor:
- I Google Maps trykker du på profilbildet ditt og velger Innstillinger.
- Trykk på Plassering og personvern.
- Velg Webb- og appaktivitet.
Her kan du velge å slå av søkene dine eller slå av og slette-alternativet som sletter dine tidligere søk også.
Fjern historikken og tidligere turer
Gamle navigasjonsdata kan være verdiløse for deg, men det betyr noe for Google
Å forhindre at Google sporer dine fremtidige data er bra, men det sletter ikke de årene med data som allerede er samlet inn. Siden jeg har brukt Google Maps i flere år, er alle mine gamle navigasjonsdata, lagrede turer osv. tilgjengelige på kontoen min.
For å starte på nytt, her er hva du trenger å gjøre:
- Trykk på profilbildet ditt, og velg deretter Innstillinger.
- Trykk på Plassering og personvern.
- Velg kartets historikk.
- Trykk på Slett-nedtrekksknappen.
- Du kan velge å slette en aktivitet fra i dag, et tilpasset tidsrom, eller slette hele historikken din.
Når det er gjort, vil alt, slik som stedene du har søkt etter, lagrede ruter, besøkte steder, etc., bli fjernet fra kontoen din. Merk at dette også gjør dem irreversible.
Direkte plassering er et stort nei
Du har kanskje helt glemt det
Stedsdeling gjør Google Maps mye mer nyttig, da det lar deg dele din live-posisjon med en venn når de prøver å finne deg i et overfylt område. Men da jeg sjekket innstillingene mine, ble jeg overrasket over å oppdage at jeg fortsatt delte min live-posisjon med en rekke av kontaktene mine fra flere måneder siden. Ikke noe bra hvis personvern betyr noe for deg.
Slik deaktiverer du det:
- Trykk på profilbildet ditt, og velg deretter Innstillinger.
- Velg Sted og personvern.
- Trykk på Plasseringdeling.
- Her vil du se en liste over kontakter som for øyeblikket har tilgang til din sanntidslokasjon.
- Trykk på kontaktens navn, og velg deretter Stopp for å øyeblikkelig tilbakekalle tilgang til sanntidsplassering.
Når du slutter å dele din liveplassering med en kontakt, kan de ikke se hvor du er, og de blir heller ikke varslet om dette.
Begrens sporing i bakgrunnen
For dette er smarttelefonen din synderen
Sist, men ikke minst, må du sjekke telefonens systeminnstillinger. Apper ber ofte om en rekke tillatelser, og i blant kan det hende at du har gitt Google Maps tillatelse til å spore deg hele tiden. Bakgrunnssporing lar appen se hvor du er, selv om du ikke aktivt bruker den. Slik fikser du dette:
- Åpne telefonens Innstillinger-meny.
- Gå til Apper og velg Kart.
- Trykk på Tillatelser og velg Plassering.
- Endre innstillingen fra Tillat hele tiden til Tillat bare mens du bruker appen.
Etter at du har justert innstillingene, vil ikke Google Maps få tilgang til plasseringen din før du åpner og begynner å bruke appen. Å deaktivere sporing i bakgrunnen hjelper også med å spare batteri.
Det tar bare noen få minutter å heve en personvernsvegg
Å endre disse innstillingene tar bare noen få minutter, men det påvirker hvordan Google sporer informasjonen din. Du vil ikke lenger være logget inn hele tiden, og dataene dine vil ikke bli lagret på en server et sted du ikke kjenner til. Selv om Google Maps er nyttig, bør du med tanke på dets sporingsvaner vurdere en navigasjonsapp med fokus på personvern. Å sette en grense sikrer at du kan nå destinasjonen din trygt uten å dele informasjonen din med noen.